Gå til sidens indhold

Flere forlænger arbejdslivet når der er et godt psykosocialt arbejdsmiljø

Sandsynligheden for at arbejde efter folkepensionsalderen bliver fremmet både for lønmodtagere med høje og lave fysiske krav, når der er et godt psykosocialt arbejdsmiljø. Det viser nye forskningsresultater fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

Megen forskning omkring risikofaktorer i det fysiske og psykosociale arbejdsmiljø i forhold til arbejdsmarkedstilknytning har fokuseret på, hvad der skubber folk ud af arbejdsmarkedet før tid, den såkaldte push-faktor. Men forskerne på NFA har i en ny undersøgelse set på den såkaldte stay-faktor, som handler om, hvad der får lønmodtagerne til at træffe valget om at arbejde ud over folkepensionsalderen, skriver centeret i en nyhed.

- Vores resultater viser, at et godt psykosocialt arbejdsmiljø fremmer, at mange vælger at arbejde efter folkepensionsalderen. Det gælder både for dem med lave og høje fysiske krav i arbejdet. Det er vigtig viden, da arbejdspladserne så kan tænke på at fremme positive faktorer i arbejdsmiljøet som supplement til den indsats, de allerede er i gang med for at mindske risikofaktorer, siger professor Lars L. Andersen, som har stået i spidsen for undersøgelsen.

Undersøgelsen er baseret på en spørgeskemaundersøgelse, hvor ca. 3.000 lønmodtagere i Danmark i alderen 55-59 år, har svaret på spørgsmål om deres arbejdsmiljø. Og de er efterfølgende blevet fulgt til de fyldte 66 år via AMRUN-registeret, der er et register over befolkningens tilknytning til arbejdsmarkedet.

Læs mere om undersøgelsen i nyheden på NFA’s hjemmeside.

Mit DSL