Gå til sidens indhold

Derfor skal du gå ekstra hårdt til lønforhandlingen i år

Har din løn stået i stampe i en årrække, og har du efterhånden opgivet at forhandle? – Gør det i år, for netop nu vil du kunne få særligt meget ud af en lønstigning!

For en del af DSL’s medlemmer står den årlige lønforhandling for døren med sine mange spilleregler og begrænsninger, der kan gøre det uoverskueligt at kaste sig ind i kampen om de ekstra lønkroner.

Måske har du givet op på forhånd, fordi din arbejdsgiver skeler mere til de unge medarbejdere med stort potentiale, som organisationen gerne vil beholde i mange år, hvilket kan gøre det svært for de mere stabile medarbejdere med en del år bag sig på arbejdsmarkedet at få ’en bid af kagen’.

Dertil kommer, at den økonomiske ramme ofte er snæver, så der i praksis sjældent er råd til de store lønhop. Ofte bliver det kun til generelle småjusteringer, som bliver ædt op af skat, så de dårligt kan mærkes.

Og hvis det endelige lykkes at få lidt mere end den generelle lønstigning i lønposen, har man brugt alle kræfterne på at få så lidt ekstra, at man kun lige netop lægger mærke til det.

Men ind imellem er der ekstra god grund til at kæmpe for selv de mindre lønjusteringer, fordi de alligevel er nok til en acceptabel stigning i realløn – og netop i år er der er godt nyt på den front inden forårets lønforhandlinger, for sådan et tidspunkt er det nu.

Inflationen er nemlig i bund, så enhver lønstigning er godt for din realløn, da inflationen dermed kun marginalt tager sin del af festen, er der meget tilbage til dig.

Tricket er, at du ikke behøver kræve store stigninger, for du kan komme langt med en lønstigning på bare 2-4 % udover den lille generelle stigning, som er tiltænkt alle, og derigennem øge din chance for at få lidt ekstra i lønposen.

Overrask din arbejdsgiver

Du har også en anden fordel, hvis du er en af dem med en lønkurve, der efterhånden er blevet så flad, at du næsten har opgivet at bede om forhøjelse: Det er meget almindeligt, at folk langt henne i karriereudviklingen ikke føler samme trang til hvert år at kæmpe for små lønstigninger, og dermed kan du udnytte ’the element of surprise’, når du pludselig stiller lønkrav.

Forhandlingen kan meget vel ende med, at der i år helt ekstraordinært falder noget af, fordi du er blevet forbigået tidligere og netop i år målrettet går efter det.

Det skal du udnytte. Men det kræver, at du er velforberedt og har de relevante løntabeller og -statistikker i baghånden for at kunne sætte ind med den gode argumentation.

Sammenlign tallene med din lønudvikling de senere år og brug det som argument: at du skal have en lønstigning, fordi du er en god og stabil arbejdskraft, der har stået i stampe og er kommet længere bagefter dine kolleger og markedsprisen. På den måde er der mulighed for at indhente noget af det tabte på den flade kurve over lønudviklingen.

Du kan naturligvis bede om det mere end 2-4 % alt efter, hvor du ligger i tabellerne – det kan være mere end det dobbelte, måske op til 10 %.

Husk, at du også altid kan kontakte DSL’s sekretariat for at få gode råd til, hvordan du skal gribe din lønforhandling an.

Mit DSL