Gå til sidens indhold

Er du blevet blind for dine kompetencer?

Når du har været længe på arbejdsmarkedet, opbygger du værdifuld erfaring. Du har en masse ting på rygraden, og løser nemt de opgaver, der kommer din vej. Det er en styrke, men det kan også blive en svaghed den dag, du vil søge nyt job.

Medlem arbejder på kontor

Rigtig mange danskere skifter job hvert år. Nogle fordi de er blevet opsagt, andre fordi de vil prøve noget nyt.

Mulighederne er mange. Det starter med at søge jobbet. ”Jeg passer bare mit arbejde”. Sådan lyder det fra flere jobsøgende, når job og karriererådgiver Jens Dinsen fra a-kassen FTFa spørger dem om, hvad de er gode til.
”Når jeg støder ind folk med +10 års erfaring, synes jeg at kompetence-blindhed bliver udtalt for alvor. Men det kan også ramme dem, der har været langt kortere tid i et job. Med deres erfaring kan de løse stort set alle de problemstillinger de bliver sat overfor. Det er guld værd for en arbejdsgiver og rart for dig som medarbejder,” siger Jens og uddyber: ”Men det bliver et problem, hvis du ikke regner alt det, du kan for noget. For så bliver det svært for dig at sætte ord på dine kompetencer, når du en dag vil søge nyt job.”

Når du søger nyt job, skal du nemlig altid forholde dig til det, du kan: ”For det første er det vigtigt for dig at vide, hvad dit næste job skal indeholde. Er der noget i dit nuværende job, som du gerne vil have med over i det næste, eller er det omvendt noget, du ikke ønsker at lave mere? For det andet skal du sælge dig selv på din faglighed over for en ny arbejdsgiver. Så hvad er du særlig stolt af? Begge svar kræver, at du forholder dig til, hvad du kan,” understreger Jens Dinsen.


Find dine solstrålehistorier

Tænk på en arbejdssituation, som du har været glad for at være en del af. Vælg en situation, hvor du synes, du gjorde det godt, eller hvor du fik ros fra din chef eller kollega. Det kan værestort og småt. Skriv situationen ned.


Historierne er dit stærkeste kort

Når du har fundet flere solskinshistorier fra dit arbejdsliv, så kan du bruge dem til at give noget kød på din ansøgning. Du kan med fordel også folde dem ud til jobsamtalen. ”Med historierne kan du nuancere sig selv med eksemplets magt og fx forklare, hvordan du er struktureret, engageret og beslutsom,” forklarer Jens Dinsen.


Brug FTFa som sparringspartner

Start med selv at finde dine solskinshistorier. Bagefter kan du tale med en god kollega eller ven. Du kan altid få personlig sparring med en af a-kassens job-og karrierecoaches. ”Husk, at opgaven tager tid. Tag en blok eller din mobil med dig, så du kan skrive dine tanker ned, når du får dem” anbefaler Jens Dinsen.


Læs mere på FTFa.dk

Mit DSL