Gå til sidens indhold

Hver anden udfører værdiløst arbejde

Kender du følelsen af at sidde til et møde, der er spild af din arbejdstid? Hvis du gør, er du langt fra alene: Hver anden danske lønmodtager udfører ifølge en ny undersøgelse såkaldt pseudoarbejde, der ikke skaber nogen værdi.

DSL Lars 24

Mange danske arbejdspladser er plaget af såkaldt pseudoarbejde – opgaver, der tager tid, men som ikke skaber værdi. Det kan fx være et hav af møder, der ikke gør deltagerne bedre i stand til at udføre deres arbejde, men i høj grad er spildtid, som deltagerne føler kunne være brugt bedre. 

Det er en af konklusionerne i kandidatanalysen 2020 fra konsulenthuset Ballisager. I samarbejde med Voxmeter har virksomheden spurgt 1500 lønmodtagere i alderen 18- 65 år om, hvorvidt og i hvilket omfang de har arbejdskalenderen fyldt af pseudoarbejde. Mere end halvdelen svarer ja til, at de tit arbejder med noget, der ikke skaber værdi for hverken kunder eller medarbejdere. Det svarer til, at ca. 1,5 millioner medarbejdere på de danske arbejdspladser udfører pseudoarbejde i løbet af deres arbejdsuge. Heraf sker det ofte for 14 procent af de medvirkende i undersøgelsen og sjældent for 41 procent, mens andre 41 procent ikke oplever at udføre pseudoarbejde.

Kandidatanalysen 2020 viser, at vi i gennemsnit bruger 49 minutter om ugen på møder, som vi vurderer ikke gør os bedre til vores arbejde. Rundt regnet er det 42 timer om året, som medarbejdere på de danske arbejdspladser kunne bruge mere fornuftigt.
Problemet er størst på store private arbejdspladser, hvor 62 procent af medarbejderne vurderer, at de udfører værdiløst arbejde. I det offentlige er tallet 56 procent, men det i mellemstore private virksomheder er 55 procent. Bedst er det i små private virksomheder, hvor 44 procent oplever at udføre pseudoarbejde.

Problemet er også større hos medarbejdere med en videregående uddannelse.

Mit DSL